A Babaváró hitel – amit tudni érdemes!

A július 1-től igényelhető babaváró hitellel kapcsolatban rengeteg megkeresést kaptunk, így most írunk róla egy közérthető összefoglalót, ami természetesen nem helyettesíti a személyes tanácsadást, hiszen minden élethelyzet más, ráadásul nagyon összetett kérdéseket kell megvizsgálni. Az írásunkkal egy átfogó képet szeretnénk adni, amelyben a pozitívumok mellett a veszélyeire is felhívjuk a figyelmet.

A Babaváró támogatás egy szabadon felhasználható, ingatlan fedezet nélküli kölcsön, melyet 2019. július 1-jét követően 2022. december 31-ig lehet igényelni. A maximálisan igényelhető összeg 10 millió forint, a futamidő legfeljebb 20 év lehet. A hitelhez -a futamidő alatt született gyermekek számától függően- kamattámogatás és gyermekvállalási támogatás is kapcsolódhat, ami a fennálló tartozás részbeni vagy teljes elengedését jelenti.

 


Íme a legfontosabb személyi feltételek:

 1. Csak házasok igényelhetik.
 2. A feleség életkora 18-40 év között kell hogy legyen.
 3. A pár mindkét tagjának rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel.
 4. Legalább a házaspár egyik tagjának 3 éves TB (társadalombiztosítási) jogviszonnyal kell rendelkeznie maximum 30 napos megszakítással. Tehát, ha az elmúlt 3 évben munkahelyet váltott, de a két munkahely között eltöltött időszak kevesebb volt, mint 30 nap, akkor az elfogadható.
 5. Nem lehet egyik félnek sem NAV köztartozása.
 6. Ha van meglévő gyermek, akkor legalább a házaspár egyik tagjának az első házasságában szükséges élnie.
 7. Egyikük sem szerepelhet a központi hitelinformációs rendszerben (KHR) rossz adósként (negatív adatokkal).
 8. Mindketten büntetlen előéletűnek kell lennie.
 9. Valamint vizsgálják a hitelképességet is. A hitelintézetek saját, általános belső szabályaik szerint minősíthetik hitelképesnek az igénylőket. Természetesen meg kell felelniük a JTM  (Jövedelmarányos törlesztő mutató) szabálynak, amely 2019.07.01-től szigorodik. Erről itt írtunk bővebben.

A bankmonitor 5000 fős reprezentatív mintán végzett kutatást a hitellel kapcsolatban, ami alapján az érdeklődők 30% nem jogosult a támogatásra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A babaváró hitel és a CSOK nem zárja ki egymást! Az egyetlen akadályozó tényező -az igénylés feltételein túl- a jövedelemarányos törlesztő mutató lehet, azaz, ha az egyik hitel törlesztőrészlete mellett a jövedelmünk már nem terhelhető tovább a másik kölcsön törlesztésével.

 

A Babaváró támogatás három részből tevődik össze:

 1.  Maximum 10 millió Ft szabad felhasználású hitel (állami kamattámogatással)
 2.  A hitel törlesztésének átmeneti szüneteltetése az első és a második gyermek megszületését követően
 3.  A hitelből történő elengedés (gyermekvállalási támogatás)

Hogyan lehet kamatmentes a hitel?

A Babaváró hitelt rögtön kamatmentesen kezdheti el fizetni ügyfél, a kamatot ugyanis az állam fizeti meg a banknak. A hitel futamideje maximum 20 év lehet, a kamatmentes havi törlesztők összege pedig nem haladhatja meg az 50 ezer forintot. Azonban a hitel csak akkor marad kamatmentes a teljes futamidőre, ha az első 5 év alatt születik minimum 1 gyermek, vagy ebben az időszakban a magzat betölti a 12. hetet.

Nagyon fontos kiemelni, hogy nem elég, ha a gyermek 2019. július 1-e után születik, a születés előtt a hiteligénylést is be kell adni ahhoz, hogy érvényes legyen a kamatmentesség. A gyermekvállalás örökbefogadással is teljesíthető.

Amennyiben ezek egyike sem teljesül 5 éven belül, akkor a 6. évtől piaci kamatokkal együtt kell tovább fizetni a hitelt, valamint az 5 év alatt kapott kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni.

Mikor szüneteltethető a törlesztés?

Az első gyermek születésekor -aki a folyósítást követő 5 éven belül született- 3 év szüneteltetés kérhető és ez az időszak nem számít bele a futamidőbe. A második gyermek születésekor szintén kérhető 3 év szüneteltetés, azonban ez az időszak már beleszámít a futamidőbe, azaz ennyivel rövidebb idő marad visszafizetni a kölcsönt!

Harmadik, illetve további gyermekek után már nem kérhető szüneteltetés. Fontos, hogy a törlesztés szüneteltetése nem kötelező és nem automatikus, külön kérvényezni kell a banknál.

Fontos, hogy a szünetelés megszűnik, ha egyik félnek sincs már magyar lakcíme!

Mikor engedik el a tartozás egy részét vagy egészét?

Függetlenül attól, hogy a hitel kamattámogatott maradt-e vagy sem, a második gyermek születése esetén a hitelből 30%-ot elengednek. A harmadik gyermek születése esetén pedig a teljes tartozást elengedik.

A gyermekvállalási támogatás akkor is jár, ha a gyermekek nem 5 éven belül születnek meg!

 

 

 

Milyen költségekkel jár a Babaváró támogatás igénylése?

A hitel bírálatáért és folyósításáért a bank nem számolhat fel költséget. Mivel ingatlan fedezet sem szükséges hozzá, így értékbecslési díj sem merül fel.

Milyen költségekkel jár a Babaváró támogatás a futamidő alatt?

Kezességvállalási díj: Az állam a bankok felé kezességet vállal a hitel visszafizetésére, aminek díja van. Az állami kezességvállalás díja a fennálló tartozás 0,5%-a évente.

Előtörlesztés: Az előtörlesztésnek nincs díja, azonban ha a futamidő első 5 évében a kölcsön minimum 50%-a előtörlesztésre kerül és ekkor még nem született gyermek, akkor az előtörlesztett összegre eső kamattámogatás összegét is vissza kell fizetni. Ha az előtörlesztést követően, de még a futamidő első 5 évében születik gyermek, akkor a visszafizetett kamattámogatás összegét visszatéríti az állam a házaspárnak.

A babaváró hitel veszélyei

Természetesen ennél a hitelnél is -mint minden más hitelnél- körültekintően kell eljárnunk, számolva a legrosszabb eseményekkel is.

 • A legnagyobb kockázatot az jelenti, ha az első 5 évben nem születik gyermek, hiszen ebben az esetben a 6. évtől piaci kamatokkal együtt kell tovább fizetni a hitelt és az 5 év alatt kapott kamattámogatást egy összegben (120 napon belül) vissza kell fizetni. Ez jó közelítéssel 2,1-2,2 millió Ft! A hitel kamata egyébként 5 évente változhat.
 • Megszűnik a kamattámogatás, és a fennmaradó futamidőre piaci kamatozásra vált a hitel, ha:
  1. Egyik fél sem rendelkezik magyarországi lakcímmel
  2. A támogatott kiskorú gyermeket már egyik fél sem neveli a saját háztartásában
  3. A házasságot felbontják a futamidő alatt

Tanulságok a múltból

A Napi.hu közérdekű adatigényléséből kiderült, hogy 2001 és 2009 között,  41 305 olyan szocpol szerződést kötöttek, amelyben még meg nem született gyerekre (vagy gyerekekre) igényeltek megelőlegező támogatást és ezekből jelenleg 9 571 szerződéshez kapcsolódóan fizettek, illetve fizetnek vissza a családok az államnakgyermekvállalás határidőben történő teljesítésének elmaradása” miatt. Tehát a szerződők negyede nem teljesítette a feltételeket.

Amennyiben részletes tájékoztatást szeretne a babaváró támogatással kapcsolatosan, jelezze igényét online felületünkön és kollégáink rövid időn belül felkeresik egy személyes tájékoztatással.

Klikkeljen ide!

 

 

 

 

Kövessen bennünket a Facebook-on!