A pénzügyi tudatosság az anyagi függetlenség, gazdagság előszobája

Az eredeti cikk a Presztízs magazinban olvasható!

Az állam egyik kiemelt feladata a pénzügyi stabilitás elősegítése és annak erősítése, a pénzügyi fogyasztóvédelem hatékonyságának növelése és a pénzügyi ismeretek fejlesztése. Lévai Tamással a 4L INNO-VAGYON Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk ennek szükségességéről és személyes tapasztalatairól a lakosság pénzügyi tudatosságának kapcsán.


A kormány és az MNB egyre több intézkedése szolgálja a pénzügyi tudatosság növelését. Munkád során sok emberrel találkozol, akikkel pénzügyekről beszélgettek. Hogy látod a helyzetet?

Azt tapasztalom, hogy nagy a hiányosság a pénzügyi ismeretekben. De ez nem teljesen az emberek felelőssége! Így nevelkedtünk, ezt láttuk magunk körül, a legtöbben nem tanultak általános pénzügyi ismereteket az iskolában. Ráadásul egyre összetettebb, bonyolultabb pénzügyi termékek jelennek meg és az ismeretek hiánya bizony fájdalmas károkat tud okozni.

Akkor valóban szükség van az állami beavatkozásra?

Az oktatásban mindenképpen. A fiatalok pénzügyi tudatosságra nevelésének már gyermekkorban el kell kezdődnie. Valamint be kell látni, hogy szükség van az öngondoskodásra az élet számos területén és az állam ezt különböző ösztönzőkkel, vissza nem térítendő támogatásokkal folyamatosan segíti.

Mit is jelent pontosan a pénzügyi tudatosság?

A pénzügyi tudatosság azt jelenti, hogy megtervezzük a jövőnket és a céljainkhoz pénzügyi termékeket, anyagi eszközöket rendelünk. A célok így valóban elérhetővé válnak, tervezetten megvalósulnak. A lakásvásárlás, gyermekeink tudatos segítése, nyugdíjas korunk biztonsága vagy a szükséges biztonsági tartalék megteremtése csak akkor valósul meg, ha éveken keresztül fegyelmezetten, következetesen dolgozunk rajta. És tudatos tervezéssel ezek mindegyike megvalósítható úgy, hogy a hétköznapi életünk, munkánk, szórakozásunk sem csorbul.

Ti azért dolgoztok, hogy elérhetővé tegyétek ezeket a célokat, igaz? Ha mindenki tudatosan gondolkodna a pénzügyekben, akkor rátok nem lenne szükség.

Igen, de sajnos ettől még nem kell félnem. A fejlődés talán elkezdődött, a fiatalabb generáció már kezdi felismerni, hogy mennyire fontos az öngondoskodás. Azonban folyamatosan új pénzügyi termékek jelennek meg, változik a piac és a jogi környezet, ezért még egy pénzügyekben tájékozottabb embernek is szükséges a segítség és az iránymutatás. Komoly felelőssége van a pénzügyi közvetítőnek.

Ezek szerint az sem mindegy kihez fordulunk tanácsért?

Nem bizony. Hasonlóan más versenypiaci ágazatokhoz, a pénzügyi közvetítői vonalon is nagy a fluktuáció, ami lehet veszélyforrás. Szerencsére az állami szabályozás szigorításával a mi szakmánk is nagyon erősen tisztul és egyre kevesebb a „házaló-ügynök” a piacon, akik egy terméket próbálnak ráerőszakolni mindenkire, teljesen függetlenül az adott személy élethelyzetétől, lehetőségeitől és szükségeitől. Ők rengeteg kárt tudnak okozni anyagilag és morálisan is.

Említetted nekem, hogy ti másképpen dolgoztok, mint a többi piaci szereplő. Mi a munkamódszeretek?

Mi nem pénzügyi terméket adunk el, hanem megoldásokat hozunk valós igényekre. Már az első találkozáskor felmérjük az ügyfél lehetőségeit és céljait. Megvizsgáljuk a meglévő hiteleit, megtakarításait, havi költségvetését… és még  sorolhatnám, hogy mi mindenre terjed ki egy ilyen igényfelmérés, háttérelemzés. Természetesen tájékoztatást adunk az elérhető állami támogatásokról, kedvezményekről vagy a legújabb családtámogatási lehetőségekről. Az is fontos, hogy mindenki megértse a pénzügyi termékeinek hátterét, azt, hogy azok hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Mindig több megoldást teszünk az ügyfél elé –bemutatva mindnek előnyét és hátrányát- és ő dönti el, melyiket választja.

Önnek is segítünk: www.innovagyon.hu

Az innovatív vagyonteremtés szakértője

Tel.: +36/70/339-1519

Kövessen bennünket a Facebook-on!