Ön elvárja a gyerekétől, hogy eltartsa Önt?

Bármennyire is furcsán hangzik, de az alaptörvény alapján az idősek már nem jogosultak az állam általi ellátásra. Az állam csupán elősegíti az időskori megélhetést. Ellenben kötelező szülőtartás van. Ön mit gondol miből fog megélni a nyugdíjas éveiben?

Az alaphelyzettel mindenki tisztában van: a nyugdíjasok már most is rosszul élnek (az aktív életük havi bevételeinek kb. 60%-a az, amiből nyugdíjasként gazdálkodhatnak) és a jövőkép még borúsabb.

 

Az IMF átfogó tanulmányt készített húsz kelet-európai és balkáni ország demográfiai folyamatairól, köztük a Magyarországiról is. A szervezet becslései szerint a vizsgált országokban 2050-re negyedével csökkenhet a munkaerőállomány, amit többek között a nyugdíjkorhatár emelésével és vendégmunkásokkal lehetne ellensúlyozni.

A legfőbb ok tehát, hogy elöregedő társadalomban élünk. Bár sokan azt gondolják, hogy a befizetett járulékaik a saját nyugdíjukra van „elrakva”, de el kell szomorítsuk őket: a  felosztó-kirovó logika szerint működő állami nyugdíjrendszerben a most fizetett járulékokból, a mostani nyugdíjakat fizetik. Azonban egyre nő a 65 év felettiek száma és egyre kevesebb az, aki járulékot fizet.

A lakosságszám csökkenésében nem vagyunk a leginkább érintettek között, inkább a középmezőnybe sorol minket az ENSZ becslése. Ugyanakkor a magyar népesség nagyjából 15 százalékos csökkenése 2050-ig nagyobb lehet a cseh vagy a szlovák ütemnél. A legrosszabbak jelenleg Bulgária és Lettország kilátásai, ott 20-25 százalékkal eshet vissza a népesség három évtized alatt.

Tisztán látszik, hogy a nyugdíjrendszer a mai formájában nem fenntartható és nagyon sokan tisztában is vannak ezzel, de mégsem tesznek ellene! Jönnek az ezerszer hallott kifogások: Soká’ lesz az még, minek foglalkozzak vele…,Úgysem élem meg…,Majd lesz valami…

Engedjenek meg nekünk egy jóslatot, amivel biztosan nem lövünk mellé: a legtöbben meg fogunk öregedni és elérjük azt az életkort, amikor már nem akarunk/nem tudunk dolgozni. Ha nem cselekszünk időben, akkor kimondtuk az ítéletet gyerekeinkre: kötelezzük őket arra, hogy eltartsanak minket.

Egy családban természetes, hogy segítünk idős szüleinknek, de én (szülőként) nem akarom azt a visszavonhatatlan terhet kiróni gyermekeimre, hogy még engem is el kelljen tartaniuk. Remélhetőleg ott lesznek az unokák, akikről éppen elég lesz gondoskodniuk.

Az állami nyugdíjra nem, vagy csak kis mértékben számíthatunk. Nem marad más megoldás, mint az öngondoskodás. Sokan felteszik a kérdést, hogy miből? Minél hamarabb elkezdünk félretenni, annál kisebb összeget kell a jelen helyzetben nélkülöznünk, ha pedig mindezt egy megfelelő konstrukcióval párosítjuk, egészen döbbenetes számokkal találkozunk a végén. Olyanokkal, amilyenekkel sokkal optimistábban nézhetünk a jövőbe és valóban tervezhetjük azt, hogy nyugdíjasok leszünk. Saját jogon, nem eltartva!

Kérje ingyenes tanácsadásunkat, hogy együtt válasszuk ki az Ön számára legmegfelelőbb konstrukciót. Klikkeljen ide!

 

 

Kövessen bennünket a Facebook-on!