Fixálja hitelét! – Ön is kaphat levelet a bankjától

A  Magyar Nemzeti Bank ajánlása szerint a bankoknak tájékoztató levelet kell küldeniük azon ügyfelek egy részének, akik változó kamatozású hitellel rendelkeznek. A tájékoztató arról szól majd, hogy milyen feltételek mellett fixálhatnak az ügyfelek – ez azonban nem lesz kötelező számukra.

A frissen szerződő ügyfelek egyre hosszabb időre próbálják rögzíteni lakáshitelük kamatait, miközben a változó kamatozású kölcsönök aránya minimálisra csökkent az első negyedévre – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A fix kamatozású hitelek iránti sokkal erősebb keresletre a Magyar Nemzeti Bank politikája is nagyban rásegített.

Azonban a múltban kötött szerződések miatt, jelentős mennyiségű, változó kamatozású hitel van kihelyezve a piacon.  A Magyar Nemzeti Bank a versenyképességi programjában jelentős részt szánt azoknak a lépéseknek, amik segíthetik, hogy a meglévő változó kamatozású hiteleket fix kamatozású hitelekké váltsák át az ügyfelek, mellyel megszűnhet a kamatkockázat. A kiszámítható kamatok mellet a jegybank célja az is, hogy a hitelfelvétellel járó költségek csökkenjenek és egyszerűsödjön az adminisztráció.

Bár jelenleg a változó kamatozású ügyfelek kedvező törlesztőrészletet tapasztalnak, nem látunk a jövőbe, így ez akár nagy mértékben is változhat.

Az MNB ajánlása elsősorban azon adósoknak szól, akik teljesítik kötelezettségüket, és gondolkodnak azon, hogy a változó kamatozású hiteleiket átváltják fix kamatozásúvá. Ez 129 ezer hitelest jelent és 894 millió forint hitelállományt érint – mondta el Freisleben Miklós, a Magyar Nemzeti Bank Igazgatója. Leginkább azok vannak kitéve kamatkockázatnak, akik hitelének futamideje 10 év vagy annál hosszabb időtartamú.

Nem kapnak levelet többek között azok, akik állami kamattámogatású hitellel rendelkeznek, akik 90 napos fennálló tartozással szerepelnek, akiknek 10 évesnél rövidebb a futamideje valamint a gyűjtőszámlások. Természetesen ők is fixálhatnak bármikor.

Amennyiben pontos tájékoztatást szeretne, hogy a változó kamatozású hitelét, milyen feltételekkel válthatja fixre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot és hamarosan megkeressük: Kattintson ide!

 

 

Kövessen bennünket a Facebook-on!